Ur Axel Hanssons fotosamling


Axel Hansson i "Västergärt"


Axel Hansson föddes 1870 i Skålldal Västergård i Solberga. Gården kallas även Västergärdet. Föräldrarna var Hans Persson frän Släbo och Helena Andersdotter född i Västergärdet Skålldal.
Axel hade 5 syskon som nådde vuxen ålder. En bror Adiel flyttade ut från hemmet och var till en början militär. Han gifte sig och bildade familj.
Axel och de övriga syskonen, en bror Hilmer och systrarna Evelina, Berta och Alma stannade kvar i hemmet. Alla var sysselsatta på gården som de senare övertog. De förblev ogifta. Axel flyttade till Romelanda när syskonen inte kunde ha kvar gården längre och han dog där 1949.


Axel hade många intressen vid sidan av det dagliga arbetet med jordbruket. Ett var fotografering. Idag finns ett stort antal fotografier som han både tagit och framkallat. Vi har fått ta del av flera gamla album och en låda med kort. Många av fotografierna vet vi var de är tagna och vem som finns med på fotot. Men de flesta vet vi inte något om. Efter hand kommer vi att lägga ut en del av Axels foton på den här sidan och vi vill mycket gärna ha feedback om någon känner till något om bilden. Axel målade också tavlor, så kallade gåramålningar och han täljde fåglar i trä. Trädgården var också ett av hans intressen. Det finns i Skålldal ännu en äppelsort med namnet Axeliner som han korsat fram. Axel var något av en tusenkonstnär.


Axel Hansson med kamera o stativMed förhoppningar
Astrid o Stig Svensson
Skålldal 260
442 96 Kode
Tfn 0303-540 89
E-mail: astrid.svensson@home.se eller stig.svensson@home.se